היבט קריטי בהליך גירושין מזורז טמון לא רק בבחירת הערכאה אלא בעיקר בתזמון ההגשה ובאופן ניהול ההליך מהשלב הראשון. צד המעוניין להתגרש במהירות, במיוחד כאשר הוא נתקל בחוסר שיתוף פעולה מהצד השני, חייב להקדים ולהגיש את תביעת הגירושין או את הבקשה לאישור הסכם גירושין בהקדם האפשרי, ובכך ליצור יתרון מובנה בהליך המשפטי. בישראל קיימת משמעות רבה בחירת הערכאה השיפוטית במה שמכונה “מירוץ הסמכויות“, הקובע כי הערכאה אליה הוגשה התביעה לראשונה היא זו שתדון בסוגיות הכרוכות בה, לרבות משמורת, מזונות ורכוש. תביעה מגובשת היטב שתוגש בצורה מסודרת, בצירוף טענות ברורות וראיות מלאות, תזכה לטיפול מהיר ומקצועי יותר מאשר תביעה כללית, עמומה או כזו שמוגשת לאחר שהצד השני כבר פתח תיק נגדי.
בפסיקה מהשנים האחרונות ניתן לראות נטייה של ערכאות השיפוט לייעל ולרכז דיונים כאשר מוגשת תביעה מלאה המכילה את מכלול הסוגיות, ובפרט כאשר מצורף אליה גם הסכם עקרונות ראשוני או טיוטת הסכם גירושין. בתי המשפט אף הביעו לא פעם את עמדתם כי כאשר הצדדים מציגים חזית מוסכמת, ולו חלקית, הרי שניתן לקצר הליכים באופן דרמטי, לרבות ויתור על קדם משפט והעברה מהירה למתן פסק דין סופי. יתרה מכך, כאשר מוגשת בקשה דחופה למתן סעדים זמניים, כגון צו הגנה או צו עיכוב יציאה מהארץ, בתי המשפט והרבנות מקיימים דיונים תוך 24-72 שעות, ולעיתים מתגבשת הסכמה כוללת כבר בשלב זה, מה שמאפשר מעבר ישיר לגט.
עורך דין מיומן בתחום דיני המשפחה ידע להמליץ ללקוחו על הנקודה האופטימלית להגשת ההליך: לא מוקדם מדי באופן שעלול להיתפס כחסר בשלות, אך גם לא מאוחר מדי כאשר בן הזוג עשוי להקדים ולתפוס את ההובלה במישור המשפטי. כמו כן, עורך הדין יידע כיצד לעגן את התביעה או ההסכם בניסוחים משפטיים מדויקים, שימנעו טענות עתידיות של כפייה, עושק או חוסר הסכמה.
הדיוק הזה, בתזמון, בניסוח, ובהיקף התביעה, הוא שמכריע לעיתים את משך ההליך כולו. כאשר הצדדים לא מתעכבים אלא נוקטים צעדים מהירים, ממוקדים ומתוזמנים היטב, ניתן להגיע לפסק דין סופי תוך שבועות ספורים, לעיתים אף ימים בודדים, ולסיים את הקשר באופן חוקי, ברור וסופי.
חשיבות ההיערכות המשפטית טרם פתיחת תיק גירושין
כאשר זוג מבקש להתגרש במהירות המרבית האפשרית במסגרת הדין במדינת ישראל, תנאי הסף לכך הוא היערכות מוקדמת מדויקת, מקצועית ושלמה מבחינה משפטית, תוך הבנה מעמיקה של שלבי ההליך, סמכויות הערכאות, וחוקי היסוד הנוגעים לדיני משפחה. היעדר מוכנות או פתיחת תיק גירושין מתוך סערת רגשות בלבד, ללא מסמכים מסודרים וללא קו משפטי ברור, עלולים להוביל לעיכובים ממושכים, לקביעת דיונים מרוחקים, להתדיינות מיותרת בפני בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, ואף להחמרה במערכת היחסים בין בני הזוג. כל ניסיון לקיצור הליך הגירושין מחייב ראשית זיהוי מדויק של סוגי הסוגיות המשפטיות הכרוכות בגירושין, כגון חלוקת רכוש, משמורת על ילדים קטינים, הסדרי שהות, תשלום מזונות ילדים, פיצויים בגין התנהגות אלימה או פוגענית, וכן שאלות של חובות, ערבויות, חזקות משפטיות וזכויות סוציאליות. רק כאשר ניתן לנסח פתרון מוסכם וכולל לכל הסוגיות הללו מראש, ניתן להגיש לבית הדין או לבית המשפט הסכם כולל שניתן לאשרו במעמד קצר. בפועל, זוגות אשר מנסחים הסכם גירושין בליווי משפטי ראוי, חותמים עליו מרצון חופשי ומגישים אותו במשותף עם בקשה לאישור ההסכם ולמתן פסק דין לגירושין, יכולים לקצר את משך ההליך באופן דרמטי.
למעשה, ישנם מקרים שבהם הסכם שהוכן מראש כהלכה אושר תוך מספר ימים בלבד ממועד הגשתו, לרבות קביעת מועד לסידור הגט בתוך שבועות ספורים. יש להדגיש כי בתי הדין הרבניים נוטים להעדיף כיום הסכמים כתובים אשר מייתרים התדיינות ממושכת ומפחיתים מהעומס על המערכת. לפיכך, ככל שמוגש הסכם מפורט הכולל פירוט מלא של כלל הסוגיות ומעיד על הסכמות ברורות ויציבות, כך ייטה בית הדין לאשרו במהרה. לצד זאת, קיימת חובה משפטית לוודא כי כל אחד מבני הזוג הבין את משמעות ההסכם, לא היה נתון ללחץ או לאיומים, וכי ישנה הסכמה אמיתית וכנה. כל מקרה שבו ניכר לבית הדין כי מדובר בהסכם חד־צדדי, או כזה שנכפה על אחד הצדדים, עלול להוביל לדחיית האישור ולפתיחת הליך שיפוטי מלא. לפיכך, המפתח להליך גירושין מהיר טמון לא רק ברצון להתגרש במהרה, אלא בבנייה משפטית מוקפדת, בניסוח מקצועי של הסכמות כתובות, ובצירוף כלל הנספחים הנדרשים, לרבות אישורים בנקאיים, תדפיסי בעלות על נכסים, אישורי משכנתאות ותסקירים רלוונטיים במידת הצורך. ככל ששלב זה מבוצע בדייקנות, ההליך כולו עשוי להתקצר באופן משמעותי ולהסתיים תוך פרק זמן קצר ביותר, לעיתים אף תוך פחות מחודש אחד.
בחירת הערכאה המתאימה: בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה
אחת ההחלטות המשמעותיות ביותר כאשר מעוניינים לקצר את הליך הגירושין היא בחירת הערכאה שתדון בתיק. במדינת ישראל, לשתי ערכאות שונות סמכות מקבילה לדון בענייני גירושין והשלכותיהם: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. בעוד שבית הדין הרבני הוא הערכאה הבלעדית המוסמכת לדון בסידור הגט עצמו, הרי ששאר ענייני הגירושין, כגון משמורת, מזונות, חלוקת רכוש ותביעות נזיקין, נתונים לסמכות מקבילה, כלומר כל אחד מבני הזוג רשאי לבחור באיזו ערכאה להגיש את התביעות. עם זאת, הסדר זה יוצר לעיתים מירוץ סמכויות, כאשר בן זוג אחד מקדים את האחר ומכריע את מקום ההתדיינות, דבר אשר עלול לעכב את ההליך כולו. לצורך גירושין מהירים, יש חשיבות קריטית למניעת מירוץ סמכויות ולבחירה מתואמת בערכאה אחת מוסכמת. כאשר שני בני הזוג פועלים יחד להגשת הסכם גירושין, ניתן לבחור מראש את הערכאה שתאשר את ההסכם ותיתן לו תוקף של פסק דין. ברוב המקרים, כאשר מוגש הסכם מוסכם לבית הדין הרבני, מתקבל מועד דיון תוך זמן קצר, לעיתים אפילו בתוך שבועיים מיום ההגשה.
יש לציין כי בתי הדין הרבניים מעניקים עדיפות להסכמים שמוגשים בהסכמה מלאה של הצדדים, והם נוטים לאשרם ללא עיכובים, כל עוד אין פגם מהותי בהסכם. לעומת זאת, כאשר קיימות מחלוקות בין הצדדים או כאשר מתעורר ספק באשר להסכמות האמיתיות, נדרש הליך שיפוטי רגיל אשר עשוי להימשך חודשים ואף שנים. לכן, הבחירה המושכלת בהגשה משותפת לבית הדין הרבני, כאשר כל הנסיבות המשפטיות תואמות ומובהרות, עשויה להבטיח גירושין מהירים, יעילים וללא עיכובים. במקרים מסוימים, כאשר עולות סוגיות אזרחיות מורכבות כגון זכויות בדירה שנרכשה טרם הנישואין או הפרשי כושר השתכרות, ייתכן כי עדיף להגיש את ההסכם לבית המשפט לענייני משפחה, אשר נוהג לפרש את הדין האזרחי באופן שונה מבית הדין הרבני. גם כאן, כאשר מדובר בהסכם כולל ומפורט, ניתן להשיג אישור מהיר ביותר ולהמשיך משם בהגשת בקשה לסידור גט בבית הדין הרבני בלבד. בכל מקרה, רק ליווי משפטי מקצועי, הכולל הבנת הסמכויות, זמני הטיפול בערכאות השונות וניסוח הסכמות מותאמות לדין, יבטיח כי הגירושין יתנהלו במינימום זמן ובלחץ מופחת.
תיאום מועד לסידור גט כדי לחסוך בזמן
לאחר אישור הסכם הגירושין על ידי ערכאה מוסמכת, השלב המרכזי להשלמת ההליך הוא תיאום מועד לסידור הגט בבית הדין הרבני. על פי הדין הדתי החל במדינת ישראל, כל סידור גט חייב להתבצע בבית הדין הרבני האזורי שבו נישאו הצדדים או במקום מגוריהם האחרון המשותף. ההליך מתנהל בפני הרכב של שלושה דיינים, כאשר על הבעל להצהיר כי הוא מגרש את אשתו מרצונו החופשי, והאישה מקבלת את הגט מתוך רצון מלא והבנה. כל דחייה בקביעת מועד לסידור גט עלולה לגרור עיכובים מיותרים, ולכן ישנה חשיבות רבה להכנת מסמכים מלאים ומדויקים מראש. מסמכים אלו כוללים תעודות זהות, אישורי נישואין, עותק ההסכם המאושר, ותצהירים נלווים במידת הצורך. כאשר הצדדים מגיעים מיוצגים ונכונים לסיים את ההליך, ניתן לקבוע מועד לסידור גט בתוך ימים ספורים. בתי הדין הרבניים מעניקים קדימות לתיקים מוסכמים, שבהם אין חשש לסרבנות או לסוגיות הלכתיות מורכבות.
בפועל, במקרים שבהם ההסכם נחתם ונמסר כבר עם הבקשה לפתיחת תיק ברבנות, נפתח התיק בו ביום או למחרת, והמזכירות קובעת מועד קרוב ככל האפשר, לרוב בתוך שבועיים. כמו כן, כאשר ישנה בקשה דחופה, ניתן להפעיל סמכות ניהולית לקביעת דיון מיידי, במיוחד כאשר מצורף מכתב מהעורך דין או נסיבות מיוחדות התומכות בהקדמה. עם זאת, יש להבחין בין תיק מוסכם לחלוטין לבין מקרים שבהם קיימות מחלוקות נוספות שנותרו פתוחות. במצב כזה, לא ניתן לסיים את ההליך במהירות, והדיינים ידרשו הבהרות, לעיתים גם עיכובים לצורך בירור טענות או חקירת כשרות ההסכמות. לפיכך, הדרך הבטוחה ביותר למהירות היא ליזום מבעוד מועד את קביעת המועד לסידור גט מיד עם חתימת ההסכם ובאופן מתואם עם בית הדין. לאחר שהצדדים התייצבו, ונאמרו הנוסחאות הנדרשות בפני הדיינים, מתקיים הליך הסידור בפועל, הכולל את כתיבת הגט על ידי סופר מוסמך, קריאתו, העברתו מהבעל לאישה בפני עדים, ורישום סופי במערכת בתי הדין. גירושין שנסגרו כך מביאים לסיום ההליך המהותי בתוך זמן קצר, לעיתים אפילו תוך פחות מחודש מהגשת ההסכם.
תפקידו של עורך הדין בהליך גירושין מזורז
הצלחתו של הליך גירושין מהיר מותנית במידה מכרעת בתפקודו של עורך הדין המייצג את אחד הצדדים או את שניהם. על עורך הדין לפעול לא רק כמשפטן, אלא גם כמגשר, מתאם ומנהל פרוצדורלי מיומן, אשר מבין לעומק את כל שכבות ההליך המשפטי והמעשי גם יחד. כבר בשלב הפנייה הראשונה, עורך הדין נדרש לברר את הכוונות, הרצונות וההסכמות האפשריות בין הצדדים, ולזהות את מוקדי הקונפליקט העתידיים או הקיימים. לאחר מכן עליו לנסח הסכם מקיף ומדויק הכולל את כל הסוגיות המהותיות: משמורת, הסדרי שהות, מזונות, חלוקת רכוש, חובות, זכויות, ועוד. טיוטת ההסכם הראשונית חייבת להיות ערוכה לפי דרישות הפסיקה, תוך שמירה על לשון משפטית תקינה וללא ניסוחים כלליים או עמומים העלולים להוביל לעיכובים בעתיד. עורך הדין אחראי גם להגשת הבקשות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, לפי בחירה אסטרטגית, תוך שימוש בטפסים עדכניים ובהתאם להנחיות המוסד השיפוטי הספציפי. נוסף על כך, עורך הדין פועל לתיאום מועד דיון קרוב ככל האפשר באמצעות פנייה יזומה למזכירות, הכוללת נימוקים משפטיים והצגת ההסכמות בין הצדדים.
כאשר מדובר בגירושין מוסכמים, יכול עורך הדין לפעול להגשת בקשה משותפת על ידי שני הצדדים, דבר המזרז את קבלת ההחלטה השיפוטית, ומייתר את הצורך בדיון מהותי. ברוב המקרים, עורכי דין בעלי ניסיון בתחום הגירושין יודעים לזהות מראש את נקודות הכשל האפשריות, ולפעול למניעתן על ידי הגדרה ברורה של כל סעיף בהסכם. עורך הדין גם מסייע בהכנת הצדדים להופעה בפני בית הדין או בית המשפט, כולל תדרוך מילולי מדויק לקראת אישור ההסכם או סידור הגט. מעבר להיבט המשפטי, עורך הדין מתפקד ככתובת רגועה ומיומנת, המונעת מהצדדים להיגרר לרגשות קשים או לסכסוכים מיותרים שעלולים לעכב את ההליך. כל פעולה של עורך הדין משפיעה ישירות על קצב הטיפול בתיק, ולכן ככל שהוא מקצועי, יסודי, ואסרטיבי, כך יפחתו העיכובים וההליך כולו יתנהל בקצב מהיר בהרבה מן הרגיל. כאשר מדובר בעורך דין שאינו בקיא בתחום או שאינו מקפיד על פרטים, ההליך עלול להימשך חודשים רבים ואף להידרדר לסכסוך פתוח, דבר הסותר את כל מטרת הגירושין המהירים. לפיכך, בחירה נכונה של עורך הדין, בשילוב ניהול מדויק של כל שלב, מהווים מפתח מהותי להצלחת התהליך בזמן הקצר ביותר האפשרי על פי חוק.
הסכם גירושין בהסכמה כזרז לסיום מהיר של הקשר
אחת הדרכים המרכזיות והיעילות ביותר לקיצור ניכר של הליך הגירושין נעוצה בניסוח וחתימה מוקדמת של הסכם גירושין מקיף, עוד טרם פתיחת תיק בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. הסכם זה, הנערך בליווי משפטי צמוד, נועד להסדיר באופן מלא וסופי את כלל הסוגיות הנלוות לפרידה, לרבות חלוקת רכוש, משמורת, זמני שהות, מזונות, חלוקת חובות, שימוש במטלטלין, זכויות פנסיוניות, זכויות עתידיות, מניעת תביעות נזיקין והצהרות הדדיות בדבר ויתור על טענות נוספות. ככל שהצדדים משכילים להגיע להסכמות טרם הפנייה לערכאות, כך נפתחת בפניהם הדלת להליך גירושין קצר, מתואם, ולרוב נטול עימותים משפטיים ארוכים.
הסכם גירושין שאינו מלווה בהליכים משפטיים סבוכים, אלא מוגש במשותף על ידי שני בני הזוג לצורך אישור בלבד, עשוי להוביל לקביעת מועד דיון תוך שבועות ספורים, ולעיתים, במקרים דחופים או בתיאום נכון עם מזכירות הערכאה, אף תוך ימים בודדים. בדיון עצמו נבחנת כוונת הצדדים, ניתנת להם אפשרות לאשר את תוכן ההסכם בפני שופט או דיין, ולאחר מכן ניתן לפסוק את הגירושין. בפועל, בתי המשפט בישראל מעודדים את דרך המלך של הסכמה מוקדמת, ובמקרים רבים מציינים כי כאשר ההסכם נבדק ונמצא סביר, תקין ומגובש, אין מניעה לאשרו במעמד קצר ולסיים את ההליך כולו באופן יעיל ומהיר.
על פי נתונים רשמיים שפורסמו בשנים האחרונות על ידי הנהלת בתי המשפט, כ-65% מהתיקים המוגשים בצירוף הסכם מלא מסתיימים באישורו בפסק דין בתוך פחות מ-30 יום. לעומת זאת, כאשר מוגשות תביעות נפרדות, שלא במסגרת הסכם מוסכם, נמשכים ההליכים לעיתים קרובות מעל 8 חודשים. פערים אלו מדגישים את העוצמה האסטרטגית של הסכם ערוך היטב, אשר נערך בצורה מקצועית ואינו משאיר “קצוות פתוחים” שעלולים לעכב את אישורו או להוליד מחלוקות משפטיות בהמשך.
מבחינה משפטית, יש להקפיד כי הסכם הגירושין ינוסח תוך שמירה על עקרונות תקינות משפטית מהותיים, ובפרט חופש הרצון של הצדדים, היעדר כפייה, שקיפות מידע הדדית, והבנה מלאה של כל אחד מהסעיפים. כמו כן, יש לציין במפורש כי הצדדים מבינים את משמעות ההסכם וחותמים עליו מתוך רצון חופשי, ללא השפעה בלתי הוגנת או חוסר איזון מהותי. התייחסות עניינית ומדויקת לסוגיות של משמורת, מזונות והסדרי ראייה, בהתאם לגיל הילדים, צרכיהם, ומעמד הצדדים, חיונית לצורך קבלת אישור ההסכם ללא עיכוב.
ככל שהצדדים יקדימו וינסחו הסכם גירושין שעליו מסכימים מראש שהינו מגובש, הדדי ומאוזן, כך הם יחסכו לעצמם לא רק זמן יקר ודיונים מיותרים, אלא גם שקט נפשי, יציבות לילדים, והימנעות מהליכים מתישים שמובילים פעמים רבות להסלמה רגשית ומאבקים כלכליים ממושכים.
הסדרת רכוש מראש כמרכיב מכריע להליך גירושין מואץ
היעדר הסדרה מוקדמת של נושאים רכושיים בין בני זוג הוא אחת הסיבות המרכזיות לעיכוב משמעותי בהליכי גירושין. סכסוכים על דירת המגורים, חובות משותפים, נכסים עסקיים, חסכונות פנסיוניים וקרנות השתלמות עלולים להוביל לתביעות רכושיות מורכבות, הכרוכות באיסוף מסמכים, חוות דעת שמאיות, דיוני ביניים והמתנה לפסק דין. לעומת זאת, זוגות אשר דואגים להסדיר את כלל הזכויות והחובות הרכושיים במסגרת הסכם גירושין מקיף בהסכמה, ובפרט אלו המבוססים על איזון משאבים לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, נהנים מיתרון ברור במסלול המהיר לגירושין.
חוק יחסי ממון, התשל”ג(1973), קובע מנגנון חלוקה דיפרנציאלי, במסגרתו יש לאזן את כלל הזכויות הכלכליות שנצברו על ידי שני בני הזוג במהלך חייהם המשותפים, לרבות זכויות סוציאליות עתידיות. אלא שהחוק עצמו מותיר מקום לפרשנות, והיישום שלו בפועל משתנה בהתאם לנסיבות החיים, אופי הקשר, הסכמים קודמים, תרומות כלכליות לא שוות, או ניהול חשבונות נפרדים. במקרים רבים, סוגיות כגון הלוואות שנתקבלו מההורים, נכסי ירושה שנטמעו במרקם המשפחתי, או השקעות בקרן השתלמות שהצטברו על שם אחד הצדדים, מהווים בסיס להתדיינות משפטית ממושכת.
על כן, הדרך המומלצת והיעילה ביותר היא ניסוח הסכם רכושי מפורט כבר בשלבים מוקדמים של ההיפרדות, תוך שיתוף פעולה עם אנשי מקצוע בתחום המיסוי, השמאות, והפיננסים. ההסכם צריך לכלול תיאור מדויק של כל נכס ונכס, אופן חלוקתו, מועדים לביצוע ההעברה או מימוש, התייחסות לאופציות עתידיות או מניות, מנגנוני פיצוי הדדי, והוראות אופרטיביות למקרה של סירוב לקיום ההתחייבות. כאשר צדדים מגיעים להסכמות מלאות בעניין זה, ההסכם מוגש לאישור בית המשפט לענייני משפחה בצירוף בקשה לאישור לפי סעיף 3(ג) לחוק יחסי ממון, וההליך כולו מתקצר בצורה משמעותית.
לאורך השנים, בתי המשפט בישראל הבהירו בפסיקותיהם כי יש להעניק תוקף להסכמות רכושיות שנעשו מתוך שקיפות, הבנה, והיעדר כפייה. כך למשל, בפסקי דין שניתנו בשנים האחרונות הובהר כי הסכמות רכושיות מפורטות מהוות אינדיקציה לרצון חופשי ולהסדרה כוללת שמונעת סכסוך. באחד המקרים שנדונו, נקבע כי הסכם הכולל מנגנון העברת זכויות בדירה בתמורה לויתור על פנסיה עתידית, אושר כלשונו, למרות טענות חוזרות בדבר חוסר איזון, וזאת בשל העובדה שההסכם נוסח בקפידה ובאמצעות עורכי דין משני הצדדים.
לסיכום, הסדרה מקדימה של חלוקת הרכוש, תוך הבהרה וולונטרית מלאה של זכויות וחובות הצדדים, מהווה תנאי קריטי לגירושין מואצים, יציבים ונטולי עימותים ממושכים. ככל שניתן לתחום את ההיבטים הכלכליים כבר בתחילת הדרך, כך מתייתרים ההליכים המורכבים ומתקבל פסק דין מהיר המסיים את הקשר תוך זמן קצר יחסית.